Damağın altında ve her iki tarafta bulunan bademcikler (tonsiller) ve damağın arka tarafında bulunan genizeti (adenoid), özellikle çocukluk çağında sık sık hastalığa neden olurlar. Solunum, yutma ve konuşma gibi birçok fonksiyonu sağlayan kavşak bir bölgede olan bu dokuların infekte olmaları ve normalden daha fazla büyümeleri, bu fonksiyonların yerine getirilmesinde de eksikliklere yol açar.
Yanlış olarak saman nezlesi olarak da adlandırılan alerjik rinit, havayla solunan parçacıklara karşı (allerjenler) vücutta oluşan aşırı reaksiyondur. Toplumda en sık rahatsızlığa neden olan hastalıklardan biridir. Tedavi edilmezse üst solunum yolları ve akciğer sorunlarına yol açabilir. -- Sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ameliyatı -- Sinüzit, burun boşluğu çevresindeki sinüs denilen havalı boşlukların infeksiyonudur. Cerrahi tedavisinde, burun çalışma mekanizmasının (fizyolojisini) ve sinüzit oluşma mekanizmasının gözönüne alındığı ve teknolojiden faydalanılan bir cerrahi işlem uygulanmaktadır. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) genel adı verilen bu tekniklerde, cerrahın deneyim ve bilgisi çok önemlidir.
Septum, burnu içeride iki eşit parçaya bölen bir duvardır. Septumun tamamının veya bir kısmının, orta hatta olmayıp eğri durması (septum deviasyonu) halinde o tarafta burun hava geçişini daraltır. Deviasyon (eğrilik) ne kadar fazlaysa burun tıkanıklığı da o kadar fazla olmaktadır. Tıkalı olmayan taraftan soluk alınabildiği için, hastalar genellikle bunun farkına varmazlar. Ancak zamanla, normal tarafta reaksiyon olarak ödem ve et büyümeleri (konka hipertrofisi) oluşur ve burun tıkanıklığı belirgin hale gelir.
Kulak hastalıkları (dış kulak, orta kulak, iç kulak hastalıkları, medikal ve cerrahi tedavileri)
(burun ve sinüz hastalıklarının tanı, medikal ve cerrahi tedavisi)