Mamografi

Mamografi tetkiki meme kanseri tanısında en güvenilir inceleme yöntemlerinden biri olup güvenilirlik oranı tek başına uygulanırsa % 90, klinik muayene ile birlikte uygulanırsa % 95 kadardır. Mamografi ile emin olunamayan durumlarda daha ileri tanı tetkikleri kullanılır. Genelde bayanlarda 40 yaşında ilk mamografi .(ailesinde kanser hikayesi olanlarda daha erken uygulanabilir.) , 40-50 yaş arasında bir-iki yılda bir kez (doktor önerisiyle) -50 yaşın üstüne yılda bir kez uygulanması önemlidir.40 yaş altı bayanlar için mecburi bir durum ihtiva etmiyorsa diğer görüntüleme yöntemlerini tercih etmeleri önerilir.

Mamografi çekimi öncesi nasıl bir hazırlık gerekir?

Herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Mamografi çekimi için ideal zaman adet dönemi bittikten sonraki ilk hafta olmakla birlikte diğer günlerde de çekilebilir. İncelemenin yapılacağı gün deodorant veya pudra kullanılmamalıdır. Hasta gelirken, varsa eski mamografilerini mutlaka yanında getirmelidir. Eski ve yeni filmler arasında meme dokusundaki küçük bir değişiklik kanser belirtisi olabilir. Eski filmlerde de aynı şekilde var olduğu düşünülen bir lezyonun iyi huylu olduğu söylenebilir. Böylelikle hasta gereksiz bir biyopsiden kurtulmuş olur.

Mamografi çekimi nasıl yapılır?

Mamografi çekiminde meme 2 plastik tabaka arasında sıkıştırılarak genellikle 2 farklı pozisyonda görüntü elde edilir. Sıkıştırmanın nedeni hastanın hareketini azaltmak, daha keskin görüntü oluşturabilmek ve düşük doz radyasyon kullanabilmektir. İnceleme sırasında uygulanan baskı nedeni ile memelerde ağrı hissedilebilir. Kısa sürede ağrı kendiliğinden geçecektir. Çekim mamografi teknisyenleri tarafından gerçekleştirilir. Çekim odasında teknisyen ve hastadan başka kimse bulunmaz. Hastanemizde işlem bayan teknisyenler tarafından yapılmaktadır.

Mamografi sırasında alınan radyasyonun riski var mıdır?

Meme kanserinin sıklığı ve erken tanının önemi düşünüldüğünde radyasyonun riski önemsiz kalmaktadır. Alınan doz çok düşük olup kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Bu çekim sırasında alınan ortalama doz, 0.7mSv olup bu doz normal günlük hayatta 3 ay içerisinde çevreden de alınmaktadır.

Uyarı : Gebeyseniz veya süt veriyorsanız bu durumu tetkiki yapacak sağlık ekibine tetkikten önce mutlaka bildiriniz!

Sosyal Medya

Radyoloji