Manyetik rezonans görüntüleme (MR) iyonizan olmayan radyo frekansı (RF) kullanan yeni bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemle dikkatle kontrol edilen bir manyetik alan içerisine yerleştirilen vücudun herhangi bir düzleminin görüntüsü elde edilir.
Yöntem, görüntü elde etmek için hücre sıvısı ve lipıdler içerisindeki hidrojen çekirdeğinin yoğunluğunun dağılımını ve çekirdeğin hareketleri ile ilgili parametreleri kullanır. Başlıca yumuşak dokuları inceleyen bir yöntemdir. Lezyonları daha iyi göstermek amacıyla RF pulsunun uygulama şekli değiştirilerek farklı dokular arasındaki kontrastın artırılabilmesi gibi bir avantajı vardır. Yumuşak doku kontrast çözümleme gücü en yüksek olan radyolojik tanı yöntemidir.
MR görüntüleme, temel tanı yöntemi konumundadır. Diğer organ sistem hastalıklarının incelenmesinde de gittikçe daha sık kullanılmaktadır. MR görüntüleme başlıca dokudan gelen sinyal şiddetindeki farklılıklardan oluşur. MR görüntülemenin santral sinir sistemini incelemede temel yöntem olması; yüksek yumuşak doku kontrastı çözümleme gücüne, üç düzlemde de görüntü alabilme yeteneğine, kemik artefakünın olmamasına, damarları kontrastsız görüntüleyebilmesine, iyonizan radyasyon bulunmamasına ve kontrast maddelerinin iyotlu kontrast maddelerden daha emniyetli olmasına bağlıdır.
Kas-iskelet sisteminde, eklemlerde ve özellikle spor hekimliğinde, kemik iliğini değerlendirmede ve yumuşak doku tümörlerinde MR temel yöntem konumundadır. Göğüs ve karın bölgesinin incelenmesinde MR görüntüleme yardımcı inceleme pozisyonundadır.
GE 1.5 tesla cihazımızla, ek olarak kalbin tüm odacıklarının kasılmasını gösterebilmekteyiz. MR Anjiografi tetkiki ile damarlardaki yapısal bozuklukları da değerlendirebilmekteyiz.